Alzheimer

DE ZIEKTE VAN ALZHEIMER BEGINT MET EEN LANGE FASE... GEPREPAREERDNICK. TIJDENS DEZE FASE KUNNEN EIWITTEN - WAARONDER BÈTA-AMYLOÏDE EIWITTEN EN PATHOLOGISCH TAU-EIWIT - ZICH IN DE HERSENEN OPHOPEN. DIT PROCES VINDT PLAATS GEDURENDE MEER DAN TIEN JAAR VOORDAT DE EERSTE MILDE COGNITIEVE STOORNISSEN ZICHTBAAR WORDEN.

Observatie studies uitgevoerd tijdens deze lange preklinische periode hebben gemeld depressie en andere neuropsychiatrische symptomen als potentieel voorspellende factoren voor de ziekte van Alzheimer. Volgens een epidemiologisch onderzoek hebben ouderen met een normale cognitieve functie en met angst en depressieve symptomen over een periode van 3 tot 6 jaar een risico op het ontwikkelen van de prodromale fase van de ziekte van Alzheimer dat twee keer zo hoog is als bij ouderen die deze symptomen niet hebben.

met een normale cognitieve functie. 3

"We onderwierpen 270 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar en een normale cognitieve functie aan een PET-scan (positron emissie tomografie) om de bèta-amyloïdeniveaus in de hersenen te bepalen. De PET-scan werd uitgevoerd toen de mensen werden opgenomen en werd de komende vijf jaar jaarlijks herhaald. Angst- en depressiesymptomen werden tegelijkertijd beoordeeld met behulp van de Geriatrische Depressieschaal. Onze studie toonde aan dat deelnemers met verhoogde depressieve en angstsymptomen ook hogere percentages hadden van

bèta-amyloïde proteïne in de hersenen. Als we met aanvullende studies kunnen bevestigen dat angst en depressieve symptomen een vroege indicator van de ziekte van Alzheimer zijn, dan kunnen we patiënten in een vroeg stadium identificeren en behandelen om de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer te voorkomen", zegt Professor Nancy Donovan (Department of Neurology, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medica/School, Boston, USA).

Verder onderzoek zal worden uitgevoerd om te bepalen of oudere patiënten met meer angstige en depressieve symptomen op termijn ook de ziekte van Alzheimer ontwikkelen.

 

 

Referenties 

Dr. P. Voisin...

Jack CR et al. Het volgen van pathofysiologische pro- rsiologische pro- esses bij de ziekte van Alzheimer: een geactualiseerd hypothetisch model van dynarruc-biomarkers. Lancet Neurologie 2013; 12 207-216

2 Geda YE, et al. Baseüne neuropsychiatrie syrnptomen en het risico op incidentele lichte cognitieve stoornissen: een populatiegebaseerde studie. American Journal of Psychiatry 2014; 171: 572-581.

3 Donovan N, et al. Longitudinale associatie van amyloïde bèta en angstig-depressieve symptomen bij coqrutively normale volwassenen helpen. American Journal of Psychiatry 2018; Epub voor de druk 

Sluit het menu