Levende of overleden donor?

De donornier kan worden afgenomen van een persoon die net overleden is of van een levende donor. Het merendeel van de getransplanteerde nieren is afkomstig van hersendode patiënten. Soms is de vader, moeder, broer of zus een compatibele levende donor. De kans om een nier met dezelfde genetische kenmerken te vinden is bij een direct familielid groter dan bij niet-fokkende donoren. In sommige gevallen kan de echtgeno(o)t(e) of goede vriend(in) echter ook donor zijn, zolang ze van dezelfde bloedgroep zijn (in het laatste geval wordt geen rekening gehouden met de HLA-compatibiliteit).

Eurotransplantatie

Wanneer de patiënt klaar is verklaard voor transplantatie, wordt hij of zij op een wachtlijst geplaatst van Eurotransplant, een internationale organisatie die de distributie van gedoneerde organen coördineert volgens de HLA-compatibiliteit. Wanneer een dergelijke gelegenheid zich voordoet, wordt de patiënt op de hoogte gesteld en uitgenodigd om zich dringend te melden bij het ziekenhuis waar hij of zij zal worden getransplanteerd.

Hemodialyse in de praktijk

De patiënt ligt naast de dialysemachine. Het bloed wordt door een naald in de fistel gepompt en via een katheter naar de kunstnier gestuurd. In de kunstnier wordt het bloed via de pomp naar de dialysator gestuurd. Het is hierin dat het bloed in contact komt met de dialysevloeistof, via het semi-permeabele membraan dat zorgt voor het filtratieproces. Het gefilterde bloed wordt dan via een andere katheter terug naar het lichaam gebracht. De dialyse duurt drie tot vijf uur. Gedurende deze tijd wordt er voortdurend bloed opgepompt en terug naar het lichaam gepompt totdat er voldoende afval en water is verwijderd. De patiënt kan niet opstaan gedurende de gehele dialyseperiode.

DPA of Geautomatiseerde peritoneale dialyse Een nachtelijke dialyse

De CCA is gebaseerd op hetzelfde principe, maar wordt alleen 's nachts, tijdens de slaap, over een periode van 8 tot 12 uur uitgevoerd. Voor het slapen gaan sluit de patiënt de buikkatheter aan op een voorgeprogrammeerd apparaat. De uitwisseling van stoffen vindt automatisch plaats. Het is het apparaat dat de uitwisseltijden reguleert, de gebruikte dialysaat laat vloeien en de buik vult met een nieuwe oplossing. Een minder restrictieve methode Voor sommige patiënten is de gegevensbeschermingsautoriteit een minder restrictieve oplossing, omdat er overdag geen zakgeld mag worden omgewisseld. Dit is de ideale behandeling voor werkende mensen en schoolgaande kinderen.

Kunnen we met maar één nier leven?

Mensen die een nier doneren kunnen met slechts één nier een normaal leven blijven leiden. De nieren hebben een zeer grote functionele reserve. Het risico op het ontwikkelen van hypertensie of proteïnurie is echter iets verhoogd.

Wat is een compatibele donor?

Rode bloedcelanalyse Een donororgaan moet afkomstig zijn van iemand van wie u ook een bloedtransfusie kunt krijgen. Witte bloedcellen Als uw bloedgroep compatibel is met die van de donor, zal een bloedonderzoek de genetische kenmerken met betrekking tot de witte bloedcellen (HLA-systeem) van de donor en de ontvanger bepalen. De bloedgroep moet tussen donor en ontvanger en de HLA-antigenen zo dicht mogelijk bij elkaar liggen. De donor mag uiteraard geen nierfalen hebben of een pathologie die gecompliceerd kan zijn door nierfalen (bv. diabetes) en vrij zijn van kanker of overdraagbare infectie (AIDS).

Wat is de wachttijd voor een transplantatie?

De wachttijd voor een transplantatie kan lang zijn, soms meer dan twee jaar. Deze wachttijd is afhankelijk van verschillende factoren: het beperkte aantal beschikbare enten, de bloedgroep en het al dan niet wijdverspreide weefseltype van de patiënt.

Wat is de functie van de nieren?

eliminatie van toxische afvalstoffen in het bloedbehoud van de hoeveelheid lichaamsvloeistoffen regulatie van de samenstelling van lichaamsvloeistoffen productie van renine betrokken bij de regulering van de bloeddrukproductie van erythroproetine, essentieel voor de vorming van rode bloedcellen productie van de actieve vorm van vitamine D die betrokken is bij het behoud van het calciumgehalte van het bloed

Wat zijn de mogelijke oorzaken van chronisch nierfalen?

diabeteshypertensie herhaalde urine- en nierinsufficiëntie bij urine- en nierinsufficiëntie als gevolg van onder andere een vergrote prostaatklier of de aanwezigheid van nierstenen die gedurende meerdere jaren pijnstillers en ontstekingsremmers gebruiken bij bepaalde erfelijke ziekten zoals polycystische nieraandoeningen, etc. auto-immuunziekten:....

Wat zijn de mogelijke symptomen en complicaties van nierfalen?

hoge bloeddruk overmatige vermoeidheid, algemeen gevoel van onbehagen, geheugenproblemen, misselijkheid, verlies van eetlust, spierkrampen, jeuk, droge huid, verhoogde kans op hart- en vaatziekten: angina pectoris, myocardinfarct, waterretentie bij beroerte met risico op oedeem en bloedarmoede door hartdecompensatie, bloedingsneiging verminderen de weerstand tegen infecties van het botmetabolisme (osteoporose,...) zenuwstelselaandoeningen: polyneuropathie van de onderste ledematen,... bij de man: impotentie, verlies van libido bij de vrouw: onvruchtbaarheid, amenorroe (gebrek aan menstruatie), verlies van libido

Een gezonde voeding om de nierfunctie te behouden

Overtollig zout [natrium] = overtollig water Zieke nieren zijn niet langer in staat om overtollig natrium te verwerken. De dagelijkse dosis keukenzout in de voeding mag daarom niet meer dan 4 tot 6 gram per dag bedragen. Een "normaal" dieet bevat over het algemeen 12 tot 15 gram zout. In geval van nierfalen kan overmatige natrium- en wateropname leiden tot het vasthouden van water, wat zelf verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van hoge bloeddruk, oedeem en zelfs hartdecompensatie. Wat is een zoutarm dieet? Een zoutarm dieet houdt in: beperking van de consumptie van frieten en andere snacks, vleeswaren, kazen, bouillonblokjes, ham, enz. maar ook.... brood, conserven, kant-en-klare maaltijden, industriële soepen. Voeg geen zout toe bij de bereiding van voedsel en zet het zoutvaatje niet op tafel. In het vroege stadium van nierinsufficiëntie is het nog niet nodig om andere voedingsmaatregelen te nemen. Een gezonde en evenwichtige voeding is in ieder geval essentieel. Kalium Aangezien de kaliumverwijdering wordt verminderd bij patiënten met nieraandoeningen, kunnen zij een te hoog kaliumgehalte in het bloed hebben en mogelijk nieraandoeningen ontwikkelen.
Sluit het menu